kirjoituksia

Lukijalta: Taiteen perusopetuksen harrastaminen turvattava


Julkaistu Etelä-Saimaassa 5.12.2020

 

Lappeenrannan taiteen perusopetuksen oppilaitokset lähettivät vetoomuksen Lappeenrannan kaupungin avustusten korottamiseksi seitsemällä prosentilla. He totesivat aiheellisesti, että vuonna 2013 Lappeenranta leikkasi säästöohjelman yhteydessä avustuksia 10–15 prosenttia ja avustuksiin ei ole sen jälkeen tullut muutoksia. Vetoomuksessa todettiin kuluttajahintaindeksin nousseen useita prosentteja vuoden 2013 jälkeen.

 

Esitimme kaupunginhallituksen budjettikäsittelyssä, että taiteen perusopetuksen tukitasoa nostetaan kuluttajahintaindeksin verran välillä 2013–20. Summaksi tuli 37 000 euroa. Kaupunginjohtaja oli myötämielinen ajatukselle. Hän ottikin sen oman esityksensä pohjaksi, ja ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Taidekoulu Estradi, tanssiopisto, musiikkiopisto, kuvataidekoulu sekä käsityö- ja muotoilukoulu ovat olleet keskeinen osa Lappeenrannan lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Lappeenranta on ollut valtakunnallisesti poikkeuksellisen merkittävä toimija tältä osin ja se on kaupungin ylpeydenaihe.

 

Lasten ja nuorten erinomaiset tulokset monissa valtakunnallisissa hyvinvointitutkimuksissa edellyttävät kohtuuhintaisia ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia Lappeenrannassa. Muun muassa vuonna 2017 teimme valtuustoaloitteen lasten ja nuorten harrastustakuusta. Lappeenranta on hienosti edennyt kohti tavoitetta sen jälkeen. Osana kokonaisuutta vähävaraisten perheiden lasten harrastamisen tukemiseen on edelleen varattu 50 000 euroa.

 

Vielä vuonna 2021 korona tulee vaikuttamaan harrastusmahdollisuuksiin monin tavoin rajoittavasti. Budjettikäsittelyn yhteydessä esitetyistä selvityksistä tuli ilmi, että lasten kokema yksinäisyys on lisääntynyt koronan aikana. Harrastusmahdollisuuksia tuleekin edistää kaikin tavoin myös jatkossa.

 

Jyri Hänninen, Helena Puolakka, Juha Härkönen ja Joonas Grönlund (kok.)

Lappeenrannan kaupunginhallitus