kirjoituksia

Lukijalta: Kunnat mukaan ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseen


Julkaistu Etelä-Saimaassa 1.3.2020

 

Etelä-Saimaa uutisoi näyttävästi (26.2.) Eksoten aikomuksesta lakkauttaa ikäihmisten päivätoiminta. Uutinen on saanut aikaan suuren huolen ja ärtymyksenkin kuntalaisten keskuudessa. En ihmettele lainkaan, sillä uutisesta saa käsityksen, että päätöksen takana on yksin säästösyyt.

 

Monesti tiukka rahatilanne laittaa meidät pohtimaan uusia toimintatapoja, mikä ei välttämättä ole lainkaan huono asia. Ikäihmisten päivätoimintaa on jo vuosien ajan toteutettu samalla sapluunalla Eksoten toimesta. Läheltä toimintaa seuranneena ja toimintaa toteuttaneenakin en näe lainkaan pahana, että toimintaa katsastetaan uusin silmin.

 

Ikäihmisiä katsotaan usein yhtenäisenä joukkona huomioimatta sitä, että jokaisella on yksilölliset tarpeet ja toiveet oman elämänsä suhteen kuten muillakin kuntalaisilla. Osa kaipaa kulttuuripalveluita, osa liikuntapalveluita, osa haluaa yhteisöllistä asumista, toinen haluaa asua yksin kotona.

 

Päivätoiminta nykymuodossa valitettavasti ei tarjoa monipuolista virikkeellistä toimintaa. Tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja ja näenkin, että juuri tästä Eksoten päätöksessä on kysymys.

 

Eksotessa on viime aikoina ansiokkaasti lähdetty kehittämään yhteisöllistä ja osallistavaa toimintaa asukkaiden, yhdistysten ja vapaaehtoisten kanssa. Tähän työhön on saatava myös kunnat vahvasti mukaan!

 

Harmillisesti yleinen käsitys painottuu liiaksi ajatukseen, että ikääntyneiden palvelut ovat vain sotepalveluita. Valitettavasti tätä näkemystä tukee myös valtionosuuksien ohjautuminen kunnille. Näin myös meillä täällä Etelä-Karjalassa. Olemme aika tehokkaasti ulkoistaneet ikäihmiset Eksotelle ja unohtaneet oman vastuumme.

 

Virkistystoiminta on ennen kaikkea hyvinvoinnin- ja terveydenedistämistyötä ja hyvinvoinninedistäminen on yksi kunnan tärkeimmistä tehtävistä. Uskon, että hyvällä kehittämistyöllä yhdessä kuntien, järjestöjen, vapaaehtoistoimijoiden sekä kotihoito- ja kuntoutuspalveluita tuottavien yritysten kanssa voidaan saada parempaakin palvelua aikaiseksi jopa pienemmin kustannuksin.

 

Nyt on oikea hetki palauttaa muistiin Lappeenrannan vanhusneuvoston aloitteesta vuonna 2015 laadittu suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi, jonka visiona oli Ikäystävällinen Etelä-Karjala 2020. Suunnitelma pohjautui tuolloin tulleeseen lakiin, jonka tavoitteena oli saada kunnat vahvemmin ottamaan vastuuta ikääntyneiden palvelujen kehittämisestä. Nyt on arvioinnin aika!

 

Helena Puolakka

Terveydenhoitaja

Lappeenranta, kaupunginhallituksen jäsen (kok.)